چگونه در شرایط بحرانی تصمیم بگیریم؟

چگونه در شرایط بحرانی تصمیم بگیریم

یکی از مسئولیت‌های اصلی رهبری، تصمیم‌گیری در شرایط بحرانی است. هیچ‌گاه به اندازه‌ی چنین شرایطی به رهبران بزرگ و مقتدر نیاز نیست. اما تصمیم‌گیری در شرایط بحرانی بسیار دشوار است. در ادامه، یک فرآیند شش مرحله‌ای برای گرفتن تصمیمات دشوار در شرایط بحرانی آورده شده است. 

1. تصمیماتی که باید گرفته شوند را اولویت‌بندی کنید

این احتمال وجود دارد که شما چند گزینه پیش‌رو داشته باشید. اولین تصمیمی که باید بگیرید در مورد این است که گرفتن کدام تصمیم در اولویت قرار دارد. بخشی از این محاسبه شامل تجزیه و تحلیل هزینه‌ی عدم تصمیم‌گیری است. 

هنگام اولویت‌بندی تصمیماتی که باید بگیرید، این موارد را در نظر داشته باشید:

  • آیا بیشترین تاثیر را بر روی دیگران دارد؟
  • آیا این تصمیم‌گیری باعث ثبات در سازمان می‌شود؟
  • به منظور شفافیت در تصمیمات بعدی، اکنون باید این تصمیم گرفته شود؟

در اکثر موارد، این به خود رهبر بستگی دارد که با توجه به شرایط بحرانی، فهرستی از تصمیماتی که باید گرفته شوند را تهیه نماید. 

2. دور هم جمع کردن تیم‌های تصمیم‌گیری

از آنجایی که تصمیمات مختلف ممکن است به مجموعه مهارت‌های مختلفی نیاز داشته باشند، شما ممکن است به بیش از یک تیم تصمیم‌گیری نیاز پیدا کنید. هنگام دور هم جمع کردن تیم تصمیم‌گیری خود، به یاد داشته باشید که استعداد، تجربه و تیزهوشی اغلب مهم‌تر از عناوین شغلی هستند. 

دور هم جمع کردن تیم‌های تصمیم‌گیری

3. تیم خود را مجهز کنید

یک تیم تصمیم‌ گیری سریع و موثر به پنج مورد نیاز خواهد داشت:

  • شفافیت مطلق پیرامون تصمیمی که باید گرفته شود. 
  • دسترسی به تمامی اطلاعات داخلی و خارجی موردنیاز.
  • درک معیارهای لازم برای تصمیم‌گیری از جمله تاثیر آن بر مخاطبان اصلی، هزینه/مزایای مالی، هزینه‌ها/مزایای سیاسی، تاثیر آن بر عملیات آینده، ریسک‌پذیری، راحتی پیاده‌سازی، مقیاس‌پذیری و انعطاف‌پذیری، مکانیزم ارزیابی و تاثیر آن بر وضعیت بازار. 
  • تاریخ قطعی برای تصمیم‌گیری.
  • محافظت از آن در برابر افراد مخالف.

4. توسعه‌ی چندین راهکار

تصمیمات بهتر به دنبال انتخاب‌های بهتر می‌آیند. یکی از مهم‌ترین مسئولیت‌های تیم تصمیم‌گیری، توسعه‌ی دو یا سه راهکار متفکرانه و هوشمندانه است. این راهکارها باید بر اساس معیارهای تصمیم ارائه شوند. با این وجود، به خاطر داشته باشید که انتخاب نهایی باید ترکیبی از انتخاب‌های موجود باشد. 

5. تصمیم بگیرید!

با داشتن معیار تصمیم‌گیری، بهترین تصمیم را بگیرید. هدف، گرفتن تصمیم بی‌عیب و نقص و کامل نیست بلکه تصمیمی است که در آن بازه زمانی بهترین نتیجه را به همراه خواهد داشت. به یاد داشته باشید که تا وقتی که تصمیمی گرفته نشود، هیچ پیامدی وجود نخواهد داشت. 

تصمیم بگیرید
  • انجام دهید: زمان برای صحبت کردن به پایان رسیده است. اکنون، وقت عمل است. یک برنامه‌ی پیاده‌سازی درست و منطقی داشته باشید و بر اساس آن عمل کنید. این احتمال وجود دارد که حداقل برخی از اعضای تیم‌ تصمیم‌گیری در تیم اجرا نیز حضور داشته باشند. 
  • ارتباط برقرار نمایید: اطرافیان باید از تصمیم گرفته شده و از پیشرفت حاصل مطلع شوند. پس آن‌ها را رد جریان قرار دهید. 
  • ارزیابی کنید: نه‌تنها پیاده‌سازی تصمیم بلکه کل فرآیند تصمیم‌گیری را دوباره ارزیابی کنید. به دقت در مورد تیم تصمیم‌گیری و عملکرد آن فکر کنید. مشکلات موجود را برای دفعه‌ی بعد برطرف نمایید. 

به یاد داشته باشید که هر تصمیمی هم که بگیرید، برخی خوشحال و برخی ناراحت خواهند شد. به تیم خود اعتماد کنید. به فرآیند اعتماد کنید تا نتایج مطلوب حاصل شوند. 

لینک منبع: stamats.com

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.