روانشناسی وسواس فکری

روانشناسی وسواس فکری

وجه تمایز انسان و حیوان، در قوه‌ی تعقل یا فکر  است. اما گاه همین قوه می‌تواند انسان را دچار مشکل کند‌. وسواس فکری، یکی از مشکلات روانشناختی است که نه تنها خود فرد بلکه اطرافیان را نیز با مشکلاتی مواجه می‌سازد.

وسواس فکری چیست؟

وسواس، در اصطلاح روانشناسی، به کارهایی اطلاق می‌شود که افراد به طور ناخودآگاه و از روی اجبار مدام آن را انجام می‌دهند. وسواس فکری نیز دسته‌ای از این اختلال است که فرد به طور ناخودآگاه، افکار یا تمایلاتی را مدام در ذهن تکرار می‌کند. 

به زبان ساده می‌توان وسواس فکری را به یک تونل تشبیه کرد. فرد دارای وسواس فکری، وارد تونل یک فکر می‌شود و نمی‌تواند خارج از محیط تونل، بر چیزی تمرکز نماید.

درست است که فرد نمی‌تواند به سادگی از این تونل خارج شود، اما در اغلب موارد، زندگی عادی فرد مختل نمی‌شود. فرد مبتلا به این اختلال در اغلب موارد، در صورت خروج از این تونل، احساس ناخوشایندی می‌کند. عدم پایبندی به فکر، در آن‌ها حس گناه ایجاد می‌کند. برخی از افراد به این اختلال در خود اذعان دارند اما نمی‌توانند از آن دست بکشند.

brain, mind, obsession-954822.jpg

راه چاره چیست؟ 

برای غلبه بر وسواس فکری راه‌های متعددی وجود دارد. این اختلال بیشتر مشابه به یک عادت است. پس بد نیست بدانید همانطور که ایجاد عادت سخت است، از بین بردن آن نیز می‌تواند دشوار باشد.‌ اما اگر به این اختلال مبتلا هستید، از راه‌های زیر شاید بتوانید آن را درمان کنید.

  • دفعه‌ی بعد که با یکی از این افکار سمج روبرو شدید، به خود ایست بدهید. بلند شوید و وضعیتی که در آن هستید را تغییر دهید. با این شیوه می‌توانید فکر خود را متوقف کنید. هر چند با یک بار موفق نمی‌شوید. اما تمرین می‌تواند راهگشا باشد.
  • یک کش نازک دوردست خود ببندید. هر وقت متوجه هجوم این افکار شدید، کش را تا آخرین حد بکشید و رها کنید. همزمانی این افکار و درد باعث می‌شود بدن به طور ناخودآگاه از پرداختن به این افکار امتناع نماید.
  • در حالت بسیار آرام دراز بکشید و تمرین تنفس انجام دهید‌. با چهار شماره نفس را به درون بکشید. سپس با چهار شماره آن را نگه دارید. دوباره با چهار شماره آن را بیرون بدهید. این تمرین را تکرار کنید.
  • مدیتیشن را فراموش نکنید. یکی از موثرترین راه‌ها برای غلبه بر وسواس فکری، مدیتیشن است. یا خود به تنهایی انجام دهید یا از کسی کمک بخواهید تا در کنار شما باشد.

کلام آخر

وسواس فکری OCD یکی از اختلالات روانشناختی است که در موارد بسیار حاد می‌تواند منجر به اختلال در زندگی روزمره شود. نوع پیشرفته و مزمن این بیماری تنها از راه دارو درمانی و مشاوره همزمان قادر به درمان است. اما انواع بسیار ابتدایی آن را می‌توانید در خانه و با برخی از روش‌ها درمان نمایید.

اگر احساس می‌کنید دچار این اختلال شده‌اید، بهتر است هر چه زودتر به یک مشاور یا روانپزشک مراجعه نمایید تا برای درمان آن اقدام عملی و موثری انجام داده باشید.

مطلب پیشنهادی: بهترین روش‌های آموزش مکالمه انگلیسی

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.