سبک تصمیم گیری وابسته چیست؟

سبک تصمیم گیری وابسته چیست؟

افراد در طول زندگی خود بارها به موقعیت‌هایی برخورد می‌کنند که لازم است تصمیماتی را اتخاذ کنند‌. هر فرد بسته به نوع شخصیت خود می‌تواند از سبک‌های تصمیم گیری مختلفی استفاده کند‌‌. روانشناسان متعددی تلاش کرده‌اند تا سبک‌های مختلفی را بررسی کنند. بروس و اسکات دو تن از روانشناسانی هستند که در این زمینه نظریاتی دارند. آن‌ها معتقدند ۵ سبک تصمیم گیری موجود است که افراد در شرایط مختلف و بسته به تصمیمی که اتخاذ می‌کنند می‌توانند از یکی از این سبک‌ها استفاده نمایند.

۵ سبک تصمیم گیری

انواع سبک تصمیم گیری

سبک‌های تصمیم گیری که این دو روانشناس بررسی کرده‌اند، بر اساس چهار جمعیت جداگانه شناسایی شده‌ است. این سبک‌های شامل سبک منطقی، شهودی، وابسته، اجتنابی و خودجوش است. اما فراموش نکنید در بعضی مواقع، این سبک‌ها می‌تواند خود تبدیل به موانع تصمیم گیری  شوند‌.

سبک تصمیم گیری وابسته به چه معناست؟

یکی از سبک‌های تصمیم گیری که افراد می‌توانند از آن پیروی کنند، سبک تصمیم گیری وابسته لست. این سبک بدان معنا است که فرد در زمان تصمیم گیری، به جستجوی نظر دیگران برمی‌خیزد و به آن اتکا می‌کند‌.

افراد زمانی که از این روش و سبک استفاده می‌کنند، بسته به شخص یا زمینه‌، تصمیماتی را اتخاذ می‌کنند. شاید بتوان آن را تا حدودی معادل پیروی کورکورانه دانست. 

به عبارت دیگر تاکید در سبک تصمیم گیری وابسته بیشتر بر مشاوره و راهنمایی دیگران متکی است. این سبک می‌تواند عواقب منفی نیز به همراه داشته باشد. در میان این پنج سبک، برخی از این سبک‌ها هستند که منجر به نتایج بهتری می‌شوند‌. به عنوان مثال سبک تصمیم گیری منطقی یکی از بهترین انواع سبک‌ها است که می‌تواند منجر به شایستگی تصمیم گیری شود. 

سبک تصمیم گیری وابسته به چه معناست؟

در میان این سبک‌ها، کمترین تحقیقات در زمینه سبک تصمیم گیری وابسته انجام شده است. اما برخی تحقیقات مختصری که در این زمینه انجام شده است نشان می‌دهد که این سبک با افسردگی رابطه‌ی چندانی ندارد.

نمونه سبک تصمیم گیری وابسته

تصور کنید فردی در دانشگاه در دو رشته قبول می‌شود. یکی از رشته‌ها باب میل اوست و به دیگری علاقه‌ی چندانی ندارد. با این حال دوستش نیز در همان رشته‌ای قبول شده است که او به آن علاقه‌ای ندارد. این فرد اکنون در مرحله‌ای است که باید تصمیم بگیرد کدام رشته را انتخاب کند.

اگر او رشته‌ای را انتخاب کند که باب میلش نیست و تنها به خاطر حضور دوستش آن را انتخاب کرده است، یعنی از سبک تصمیم گیری وابسته استفاده نموده است. انتخاب او وابسته به حضور دوستش است. هرچند خود علاقه‌ای ندارد. به عبارت دیگر، بیانگر سلیقه‌ی فرد نیست‌، بلکه بیانگر زمینه‌ای است که افراد در آن قرار دارند. 

این سبک تصمیم گیری، می‌تواند تبعات منفی برای او داشته باشد. زیرا او به صورت کورکورانه و در اثر پیروی از کسی دیگر این رشته را انتخاب کرده است. 

لینک منبع: journal.sjdm.org

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.